ALNETUM 2011: Georges Herregods

In Het Nieuwsblad online verscheen op 15/02/2011 het volgende artikel van Hugo Conderaerts.

Priester Georges Herregods is wereldbekend in Elst. Het mag dan ook niet verwonderen, dat al zijn nieuwe werken vlug verkocht waren. Temeer daar Georges ze aan heel democratische prijzen verkocht heeft. Hij geniet immers van de wetenschap, dat ze zullen hangen bij mensen die hem een warm hart toedragen. Zondagnamiddag waren er al 1.300 bezoekers komen genieten van de tentoonstelling. Ik sprokkelde enkele impressies, allen even lovend !

Frans en Mieke uit Harelbeke

Frans Declercq en Mieke Delbeke loven de aparte stijl van de werken van Georges Herregods. Ze vinden ze deels kinderachtig, maar dan wel in positieve zin. Ze zijn beeldend, hebben iets van de werken van Permeke. De kleuren vinden ze geweldig, en de schijnbare tegenstelling tussen het religieuze en de sexueel getinte kant van vele werken, is ook geslaagd.

Naar goede jaarlijkse gewoonte waren ze aanwezig op de geutelingenfeesten, vergezeld van Jeanine Van Den Bossche en Lieve Vervaeke, zelf ook kunstenares.

Johan en Monique uit Melle

Johan kent Elst al een hele tijd, vroeger kwam hij immers vaak met de auto tot in Elst gereden, om van hieruit per fiets de Vlaamse Ardennen te verkennen.

De 64-jarige Johan Vanthuyne en de 65-jarige Monique Vanbasselaere vinden de schilderijen erg mooi, ook en vooral vanwege de boodschap die ze uitdragen. De Afrikaanse invloeden, de fragmenten uit de Bijbel,de herinneringen aan vroeger, de ironie om kerkelijke gebeurtenissen, ze hadden het allemaal niet verwacht van een pastoor. De titels bij de schilderijen vinden ze dan ook erg ad rem !

Wim en Ann uit Zottegem

Wim de Bock en Ann Ghijs zijn hier, vergezeld van hun twee dochters Elise en Leonore. Het koppel roemt de werken om hun vrolijkheid,die hun spontaan aan het lachen brengt. Ze zijn kinderlijk, met heel sterke kleuren. Het doet hen aan een kinderbijbel met prentjes denken. Ook zij vinden, dat Georges Herregods wel durft, om op die manier te schilderen.

Dirk en Mia uit Oudenaarde

In Soest in het jaar 1973, daar was het dat Dirk Dossche Georges leerde kennen. Georges was aalmoezenier bij het leger, Dirk was er organist. Ook echtgenote Mia Schaubroeck geniet van de schilderijen. Dirk is al bekend met het genre, houdt van het karikaturale, het scherpe oog van de artiest. Vele werken vertalen de actualiteit met een ondeugende knipoog. Hij roemt de schilder voor zijn klare kijk op de wereld !

Martin en Marijke uit Merelbeke

Last but not least kom ik uit bij Martin Uvijn en levensgezellin Marijke Vander Beken. Martin had over de tentoonstelling gelezen in den Beiaard. Zelf is Martin ook kunstenaar, wat maakt, dat hij met kennis van zake naar de werken van Georges Herregods kijkt.

De schilderijen fascineren hem, onder andere vanwege het grote stripgehalte. De personages gaan dialogen met elkaar aan, wat goed zichtbaar is op vele doeken. Georges is niet de verfijnde technicus, maar dat is ook niet noodzakelijk, om mooie kunst te maken. Kunst, en ook de werken van Georges Herregods, zijn immers van een hogere dimensie.

de website van Martin Uvijn : www.martinuvijn.be

We hebben met z’n allen genoten van de tentoongestelde werken, en hopen, nog veel meer werken van Georges Herregods te kunnen bewonderen in de toekomst.


Een greep uit de toen tentoongestelde werken :

Laat de kleinen tot mij komen
Dans rond het gouden kalf
Moeder en kind
Zoals een kind op moeders schoot
Zingend komen ze terug met hun schoven
De kuise Suzanna
Gesprek aan de bron
Ze dobbelden om zijn kleren
Doodsangst in de Olijfhof
Parabel van de zaaier
Het kind in zich bewaren

Reacties zijn gesloten.