ALNETUM 2013: Koen Penninck en Pat De Vylder

Op 18/01/2013 verscheen op www.tbrakelt.be het volgende :

De laatste decennia was het een goede gewoonte. Tijdens de geutelingenfeesten kon je terecht in de Sint-Apolloniakerk voor een tentoonstelling van één of meerdere plaatselijke artiesten, beter bekend onder de naam van Alnetum. We zijn de organisatoren erg dankbaar voor alle moeite die ze zich getroost hebben, om deze werken naar Elst te brengen.

Vanaf dit jaar heeft vzw dorpsforum Elst beslist de organisatie verder te zetten. Met kunstwerken van twee kunstenaars. Eén daarvan is de helaas te vroeg overleden kunstenaar van bij ons, Pat De Vylder. Zijn werken zijn te bewonderen in de dorpszaal, boven Jeugdhuis Rustica. In de kerk stelt Koen Penninck, uit Sint-Maria-Oudenhove, enkele van zijn werken tentoon.

Op 9 en 10 februari, hét topweekend van de geutelingenfeesten, kan u terecht in beide locaties, van 13 tot 18 uur.

En op 30/01/2013 was er het aansluitend artikel te lezen :

Op 18 januari informeerde ’t Brakelt u al over de kunsttentoonstelling, die zal plaats vinden tijdens hét apotheose-weekend van de geutelingenfeesten. Naast enkele werken van de veel te voortijdig overleden Elsterse kunstenaar Pat De Vylder, valt er ook werk van Koen Penninck te bewonderen. Ik stel de kunstenaar graag even aan u voor …

Koen Penninck is geboren te Zottegem op 25 janurair 1967.  Hij is gehuwd met Gudrun Henau en sinds 1997 vader van de drieling Judith, Nathan en Jonah.

Hij volgde een opleiding Plastische Kunsten aan het Kunstsecundair Instituut St-Lucas te Gent en nadien op 18 jarige leeftijd, een specialisatiejaar Reclame en Decoratie. Verder volgde hij als vrij student Schilderkunst aan de Hoge School voor Beeldende Kunsten St-Lucas te Gent. Zijn belangrijkste leermeesters waren Broeder Andreas Vanvlasselaer en Wilfried Genard.  
Daarna volgde hij ook nog lessen kalligrafie bij Jef Mercelot uit Aaigem.

Tijdens zijn 4 jarige opleiding aan de Hogere afdeling te Gent maakte hij een serie figuratieve werken over de Steenbergse bossen en in 1988 een vrij abstraherende cyclus over de Koninklijke serres te Laken.

Nadruk op religieuze werken

Vanaf 1990 legt  hij zich vooral toe  op religieuze werken, waarbij hij inspiratie vindt in de bijbel. De belangstelling hiervoor is er gekomen door zijn godsdienstige opvoeding en het lezen van de bijbel, samen met zijn vrouw, een regentes godsdienst . De bijbelstudie stelt hem in staat bepaalde thema’s op doek over te brengen.

Momenteel zijn de werken figuratief, maar vroeger heeft hij ook abstract religieus geschilderd, o.a. de cyclus van het Genesis-verhaal (rond ’95-96) en de cyclus van de 4 seizoenen met een religieuze inslag (‘99).  Zelf zegt hij : “ ik ben wat vastgelopen in de abstractie en daarom werk ik nu figuratief”.  Ook hoopt hij ooit het schilderen en de kalligrafie te kunnen laten samensmelten.

Alom te bezichtigen

In opdracht van Z.E.H. Principaal van het Sint-Catharinacollege te Geraardsbergen, maakte hij in 2004 het werk “Eucharistie” voor de collegekerk.
  Voor de Sint-Martinuskerk van Velzeke maakte hij in 2006,  2 werken: “De Gebroken Christus” en “De Verrezen Christus”.  Voor beide werken vond de kunstenaar de inspiratie voor de Christusfiguur in de film ”Jezus Van Nazareth“ van Zefferelli.

Werken van hem waren te zien op de tentoonstellingen in Zegelsem, Tollembeek, St-Maria-Oudenhove, Zottegem (Muze), Elst (Alnetum), Leuven (Wentelsteen), Gent (St.-Baafskathedraal, galerij Draaipunt, Karmel en St.Niklaaskerk), Essen, Velzeke, Mol en Roborst.

Zijn woning en atelier met tentoonstellingsruimte is gelegen in de Spapenkouter 17 te Zottegem (Sint-Maria-Oudenhove).

Een greep uit de tentoongestelde werken

Koen Penninck :

Reacties zijn gesloten.