In de nacht van vrijdag op zaterdag 11 maart 2017 is E.H. Georges Herregods overleden in het WZC Sint-Leonardus in Ronse-Louise-Marie.
Hij werd geboren in Ronse op 25 maart 1926 en tot priester gewijd in Gent op 3 juni 1950. Hij was leraar aan het Onze-Lieve-Vrouwcollege in Oudenaarde (22 augustus 1952), aalmoezenier van het Belgisch leger (1957-1991) en pastoor in Elst (31 maart 1991). Hij bekwam eervol ontslag en ging met pensioen op 31 maart 2002.
De uitvaartliturgie vindt plaats in kerk Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand, Klijpe, Zonnestraat 512 in Ronse op zaterdag 18 maart 2017 om 11 uur.
Georges Herregods was een getalenteerd kunstenaar: schilderen, tekenen, keramiek. Dat talent stelde hij ruimschoots ten dienste van de Kerk.
In het interview dat volgde zei Herregods: Ik heb lange tijd gewerkt in de stijl van het zuivere expressionisme in Vlaamse stijl, de stroming waar de Latemse school toe behoort die mijn generatie zo sterk heeft gevormd. Maar mijn kunstenaarschap kwam almaar meer in dienst van mijn pastoraal werk te staan. En dat beïnvloedde ook mijn stijl: figuren werden eenvoudiger, kleuren sterker, geen lijn te veel. Mijn werk won aan communicatiekracht.
Ik merkte dat gewone mensen en ook kinderen mijn schilderijen meer gingen waarderen en ze ook echt begrepen. Georges Herregods
Op vraag van bisschop Luc Van Looy schilderde Georges Herrregods de Barmhartige Samaritaan. Het werd het iconische beeld voor het bisdom Gent in het Jubeljaar van de Barmhartigheid. Voor de catechetische tocht in het bedevaartsoord in Oostakker-Lourdes, schilderde hij de zeven werken van barmhartigheid. Vele werken van hem hebben hun weg gevonden naar kerken en pastorale centra.
- Lees hier het volledige interview van Peter Vande Vyvere met Georges Herregods (Kerkplein, mei 2016)
- Koenraad DE WOLF schreef het boek Kroniek van een dorpspastoor. Het levensverhaal van Georges Herregods, Triverius, Brakel, 2014 (contact: info@triverius.be, zie ook www.triverius.be)
Copyright Kerknet.be