Overzicht tentoonstellingen

Priester-kunstenaar Georges Herregods (1926-2017) begon  vele jaren geleden (in 1992, om precies te zijn) vrienden-kunstenaars uit te nodigen om hun werk tentoon te stellen in zijn kerk te Elst ter gelegenheid van het feest van Sint Apollonia.

Intussen is dit evenement uitgegroeid tot een cultureel hoogtepunt dat zelfs buiten onze landsgrenzen bekendheid geniet.

In 2012 haalt hij de prestigieuze kunsttentoonstelling ‘Zoeken naar de essentie van het Christendom’ van Johannes Wickert naar Brakel (zie link).

Een greep uit de vele tentoonstellingen welke in de loop van de jaren ter gelegenheid van de ‘Geutelingenfeesten’ doorging :

1992, Religieuze kunstwerken (onder meer de kruisweg van Georges Herregods die nadien een onderkomen vindt in de Sint-Antoniuskapel in Knutsegem-Strijpen;

1993Tentoonstelling van religieuze kunst (met Armand Demeulemeester, Hubert Van Den Berghe en Louis van Overloop);

1994Hedendaagse Kristelijke kunst (met Paul De Bruyne, Armand Demeulemeester en Romain De Saegher);

1995, Religieuze kunstwerken (met Paul De Bruyne, Armand Demeulemeester, Koen Penninck en Louis Van Overloop);

1996, 5de Religieuze Kunsthappening (met Max Van Der Linden, Pauter Maur en Pat De Vijlder);

1997Facetten van het hedendaagse expressionisme in de religieuze kunst (met Raymond Ceuppens, Herbert Falken, Georges Herregods en Germain Mangeleer);

1998Hedendaagse Religieuze Kunsthappening (met Paul De Bruyne, Rafaël Gorsen en Gonul Sen); 

1999, 8ste Religieuze kunsthappening (met Johannes Wickert, Paul De Bruyne, Jan Leenknegt, Louis van Overloop, Achiel Pauwels en Raymond Ceuppens);

2000, 9de Religieuze kunsthappening

2001, 10de Religieuze kunsthappening (met Raymond Ceuppens, Claire Vanden Abbeele en Pat De Vylder);

2002, 11de Religieuze kunsthappening (met werk van Georges Herregods);

2003, 12de Hedendaagse Religieuze kunsthappening (met werk van Koen Penninck en Bart Bogaert);

2004, 13de kunsthappening (met werk van Louis Van Overloop);

2005, 14de Hedendaagse Religieuze kunsthappening gewijd aan het thema De lachende Christus;

2006, 15de Hedendaagse Religieuze kunsthappening (werk van Pat De Vylder met centraal zijn zevendelige cyclus rond de zeven werken van barmhartigheid) + voorstelling van de nieuwe Bijbelse Kruisweg van Georges Herregods.

2007Tentoonstelling over hedendaagse religieuze kunst. Dit jaar in het teken van de viering van vijftig jaar Pro Arte Christiana in Vaalbeek. De tentoonstelling en het bijhorende kunstboek gaan dieper in op het werk van paters franciscanen Geroen De Bruycker en Rik van Schik, respectievelijk schilder en beeldhouwer.  Hun werk is onverbrekelijk verbonden met de geschiedenis van het Pro Arte Christiana;

2008, 17de Hedendaagse Religieuze kunsthappening (Bijbelse vrouwen van kunstenaar Marc De Corte); 

2009Een 25-koppig kunstenaarscollectief uit de Eiffel (België – Luxemburg – Duitsland) met monumentale werken.  Het centrale thema is ‘In Gebed’.  Het vond voor het eerst plaats op twee locaties : de kerken in Nederbrakel en Elst;

2010Retrospectieve van de Duitse kunstenaar Johannes Wickert;

2011, Tentoonstelling MATER DEI van Koen Lemmens in de kerk in Nederbrakel en recente schilderijen van Georges Herregods in de kerk in Elst;

2012, Op zoek naar de essentie van het Christendom (tentoonstelling van de Duitse kunstenaar Johannes Wickert).

2013,  Kunsthappening Elst (tentoonstelling met werken van de overleden Pat De Vylder op de bovenverdieping van de dorpszaal en van Koen Penninck in de St. Apolloniakerk).

2014, Kunsthappening in Home ’t Neerhof (tentoonstelling met werken van Eva Galle, Walter Theunynck en Georges Herregods).

2016, Moeder Aarde – Pachamama (tentoonstelling met werken van Jafeth Gomez uit Colombia en kalligrafisch werk van onder meer Koen Penninck).

2017, Waarom brandt het nog?  (tentoonstelling met werken van o.a.
Georges Herregods en Koen Penninck. Tijdens de tentoonstelling werden ook meerdere joodse objecten getoond en oud-testamentische Iconen  van Alice Heirwegh.

2018, Venster naar de eeuwigheid (kunsttentoonstelling met iconen van verschillende icoonschrijvers zoals: Alice Heirwegh, Pater Ben van Vossel, Andrea Van Braeckel, Luc Leleu en Míhaela Nínulescu).

2019, Bron van leven (kunsttentoonstelling met werken van Antoinette Detant, Beatrice, Van Pottelsberghe, Celeste Van Langenhove en Koen Pennincrk).

2020, Retrospectieve Br. Andreas Vanvlasselaer (religieuze kunsttentoonstelling met werken van Broeder Andreas Vanvlasselaer).

2021, Woelige tijden (kunsttentoonstelling met werken van Hans Claus).

2022, Bijbelse olieverfschilderijen (religieuze kunsttentoonstelling met werken van Luc Blomme) = AFGELAST

2023, Alles van waarde is kwetsbaar (tentoonstelling met werken van Lieve De Wolf, Andrea De Rycke, Angelica Overwater en Marianne Turck).

Reacties zijn gesloten.